Proizvođačka cena kukuruza u decembru viša za 10,2 odsto

Bez autora
Feb 15 2011

Proizvođačke cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva povećane su u decembru za 2,8 odsto u odnosu na novembar. U decembru su najviše porasle proizvođačke cene kukuruza za 10,2 odsto, mleka i mlečnih proizvoda za 7,4, pasulja za 7,2, pšenice za 6,2, dok je cena krompira povećana za 5,6, a živine i jaja za 4,6 odsto. Svinje za klanje poskupele su za 1,6, a goveda za 1,1 odsto. Alkoholnim pićima neznatno je povećana cena, za 0,7 odsto. Kod biljnih proizvoda, zabeležena su i neka sniženja, tako je industrijsko bilje pojeftinilo za 2,4 , voće za 1,5 i povrće za 1,1 odsto. Ukupnom rastu cena doprinela je poljoprivreda, jer su cene ribarstva neznatno pale za 0, 2 odsto. Pri tome su u decembru cene poljoprivrednih proizvoda preduzeća nešto više porasle- za 3,4, nego kod privatnih gazdinstava, gde su porasle 2,3 odsto u odnosu na novembar.

Proizvođačka cena kukuruza u decembru viša za 10,2 odstoProizvođačke cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva povećane su u decembru za 2,8 odsto u odnosu na novembar, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U decembru su najviše porasle proizvođačke cene kukuruza za 10,2 odsto, mleka i mlečnih proizvoda za 7,4, pasulja za 7,2, pšenice za 6,2, dok je cena krompira povećana za 5,6, a živine i jaja za 4,6 odsto. Svinje za klanje poskupele su za 1,6, a goveda za 1,1 odsto. Alkoholnim pićima neznatno je povećana cena, za 0,7 odsto.
 
Kod biljnih proizvoda, zabeležena su i neka sniženja, tako je industrijsko bilje pojeftinilo za 2,4 , voće za 1,5 i povrće za 1,1 odsto.

Ukupnom rastu cena doprinela je poljoprivreda, jer su cene ribarstva neznatno pale za 0, 2 odsto.

Pri tome su u decembru cene poljoprivrednih proizvoda preduzeća nešto više porasle- za 3,4, nego kod privatnih gazdinstava, gde su porasle 2,3 odsto u odnosu na novembar.
 
U sektoru same poljoprivrede, cene su veće u proseku za 2,8 odsto i to u prodaji iz proizvodnje preduzeća za 3,5, a u otkupu od gazdinstava za 2,3 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik